Wie wil nou niet een mooie opgeruimde en schone keuken?
Iedereen toch, alleen vaak is dit meer een droom dan de realiteit. Of lukt het je niet om het bij te houden.
Hieronder 7 handige tips
1. Zorg voor minder losse spullen
Losse spullen in de keuken, maken je keuken al gauw rommelig en als je de keuken niet bijhoudt, kan het binnen de kortste keren een verzamelplek zijn van spullen, vaat, fruit, schoonmaakmiddelen etc.
Ik zie het vaak bij ons thuis ook. Wij hebben een groot kookeiland waaraan gegeten kan worden, maar de kinderen vinden het zo makkelijk om hier ook tekeningen, telefoon opladers, stiften en huiswerk op te leggen. Als dit blijft liggen, wordt het een magneetplek waar allerlei spullen zich ophopen.
Neem deze spullen daarom mee in je vaste opruimroutine. Dit hoeft echt niet lang te zijn. Ik leg aan het einde van de dag alle los slingerende spullen in de lade van de kinderen. Iedereen heeft hier namelijk een eigen lade. Een ander idee is een leuke plank met mandjes. Voor ieder een eigen mandje. Is de mand vol, dan mag die persoon hem zelf uitruimen. Zet ook geen losse spullen bovenop de keukenkastjes of de koelkast. Dit oogt heel erg rommelig.
2. Zorg voor een afvalbak die past bij je interieur
Een afvalbak is vaak zo’n sta in de weg. Zorg voor een afvalbak in de kleur van je interieur, of één die in het keukenkastje past.
Maak je ook onderscheid tussen plastic, papier en gft? Bewaar dit dan het liefst bij elkaar. Zodat je niet overal afval op verschillende plekken hebt liggen. Wij hebben zelf deze afvalbak die aan de muur opgehangen kan worden, zodat je eronder kan stofzuigen. Het past bij het interieur en alles is op 1 plek op te bergen.
3. Ga regelmatig door je voorraadkasten heen
Controleerr of alles nog goed is qua datum. Als kruiden over de datum zijn, gaat de smaak vaak wat achteruit, maar kan je het nog wel een poosje gebruiken.
4. Plan een vast schoonmaak- en opruim ritueel voor het aanrecht
Start de ochtend met een kwartier na het ontbijt en in de avond een kwartier na het avondeten. Zorg er voor dat het aanrecht dan weer leeg is, dat alles weer op ze plek staat, en dat er een doekje over de aanrecht en kookplaat gegaan is.
5. Let op dat je de spullen in je keuken bewaard op de plek waar je ze gebruikt
Ben je iemand die veel bakt? Dan is het niet handig om de bakspullen ergens helemaal bovenin of achterin de keuken te verstoppen. Maar doe dit dan in een mooie lade. Anderzijds berg je spullen die je maar weinig gebruikt op, op een plek waar je minder goed bij kan. Zo gebruik je de ruimte in je keuken optimaal.
6. De keuken stofzuigen
Ben je de keuken aan het stofzuigen? Neem dan ook af en toe de binnenkant van de kastjes eens mee. Hier liggen vaak kruimels. Dan staat dit gelijk weer een stuk netter. Vergeet ook je besteklade niet.
7. Plan een vast moment
Eens per kwartaal bijvoorbeeld, om je keuken grondig uit te soppen. Dit is gelijk een mooi moment om te kijken of de datum nog goed is van je voorraad en of er nog dingen zijn die je sinds de laatste opruimbeurt niet gebruikt heb. Want dan kan je het beter weg doen en is het zonde van de ruimte die het inneemt.
Kun je wel wat hulp gebruiken?
Vind je het toch nog lastig om te starten met het opruimen van je huis? Vraag dan nu een online-consult aan. Dan gaan we samen aan de slag en maken we een duidelijk plan, dat jou gaat helpen om je huis of ruimte op te ruimen. Waardoor je meer rust creëert. Klik hier voor meer informatie.